My photo
No 155, Jalan 10/14 Perumahan Bakti 2,
81700 Pasir Gudang, Johor, MalaysiaPusat Kegiatan:
Pusat Komuniti Rumah Pangsa Peringkat 1,
Jalan 10/17, Pasir Gudang.


Email: pengakap35e@yahoo.com

Wednesday, July 29, 2009

Karnival Pengakap Sempena Sambutan Hari Pengakap Sedunia PPM 2009

Tarikh
1 dan 2 Ogos 2009

Tempat

Pusat Latihan Pengakap PPMWKL
Kepong, Kuala Lumpur

Anjuran

PPM dengan kerjasama
PPM Wilayah Persekutuan
Kuala Lumpur

NOTIS PENTING
Rover Moot KL 2009 yang akan dijalankan pada 31 Julai hingga 1 Ogos 2009 di tempat yang sama telah dibatalkan atas sebab - sebab yang tidak dapat dielakan

Tuesday, July 28, 2009

Berkhidmat Di Kem Kepimpinan Pelajar UiTM Kampus Johor Bahru

Pada 24 hingga 26 Julai 2009, ERC telah menghantar seramai 6 orang ahlinya diketuai oleh En. Khairul Fahmi membantu sebagai fasilitator dalam program diatas yang diadakan di Kem Pendidikan Kg Perigi Acheh, Pasir Gudang. Seramai 30 orang peserta yang terdiri dari pelajar - pelajar baru Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kampus Johor Bahru dan beberapa orang pensyarah dari universiti tersebut menyertai kem ini. Antara aktiviti yang dijalankan iaitu aktiviti Ice Breaking, Ceramah keagamaan dan kepimpinan, Kembara, War Game, Iktiar hidup, aktiviti - aktiviti berbentuk pertandingan dan sebagainya.

Ketua Fasilitator En. Erwandi sedang menilai aktiviti peserta

Aktiviti kembara hutan

Antara Fasilitator sedang berahat selepas aktiviti

Suasana tapak perkhemahan

Friday, July 17, 2009

5th APR Jamboree On The Air & Internet (JOTA/JOTI)

Kursus Manikayu Penerangan dan Peringkat 1

7 hingga 9 Ogos 2009
Hari
Jumaat hingga Ahad
Tempat
Ibu Pejabat PPM Daerah Mersing
Anjuran
Pasukan Latihan Daerah Mersing

Sesiapa yang berminat bolehlah hubungi En. Kamis Pesuruhjaya Daerah Mersing.

Thursday, July 9, 2009

ScoutsJB JOTA/JOTI 2009

Kendarat Perkahwinan Serv 53

Selepas sahaja Perkhemahan di SMKPG3 beberapa ahli pasukan Kendarat 35 dan ERC menjalankan khidmat kendaratnya pada 6 Julai 2009 di Jalan Muhibbah, Kg Pasir Puteh. Seramai 13 orang ahli pengakap terlibat dimana 5 orang darinya telah pun bermula pada jam 9.00 pagi dalam khidmat kali ini. majlis perkahwinan ini bermula pada jam 10.00 pagi dan berakhir jam 5.00 petang.Wednesday, July 8, 2009

Membantu Perkhemahan Pengakap & Pandu Puteri SMKPG3

Pada 4 hingga 6 Julai 2009, Pasukan Pengakap laut Kump. 173 JB dan Pandu Puteri Sek. Men. Keb. Pasir Gudang 3 mengadakan perkhemahan diatas yang diadakan di sekolah berkenaan. Seramai 50 orang peserta mengikuti perkhemahan ini. Pasukan 35 dan ERC dibawah Pn. Eliza telah menghantar seramai 10 orang ahlinya bagi membantu mengendalikan perkhemahan ini. Perkhemahan ini dijalankan berbentuk latihan kemahiran dan pengethuan bagi pengakap dan pandu puteri. Selain itu dijalankan beberapa pertandingan antara patrol iaitu pertandingan memasak, ikatan simpulan, permainan dan malam kebudayaan. Majlis penutup dan penyampaian hadiah disempurnakan oleh En. Mohd Ali Harun, GPK Petang bagi mewakili Tuan Pengetua SMKPG 3.

Peserta sedang membuat masakan rimba

Penerangan cara mendirikan khemah ringkas

Antara peserta sedang mendengar penerangan

Suasana kawasan perkhemahan

Pn. Vasantha, Pemimpin Kumpulan 173 JB sedang
memberikan kata ucapanya

Thursday, July 2, 2009

Latihan Renang Peringkat Kumpulan

Pada 29 Jun 2009, Pasukan 35 dan ERC mengadakan latihan renang bagi persediaan untuk mengikuti Kursus Persijilan Asas Renang yang diadakan di Komplek Sukan Nusa Mutiara, Johor Bahru. Seramai 10 orang ahli pengakap mengikuti latihan ini. Para pengakap dilatih beberapa teknik asas renang spt mengapungkan diri, teknik pernafasan dan gaya asas untuk berenang.

Antara ahli pengakap membuat persediaan
sebelum latihan renang


Belajar teknik mengapung diri

Belajar gaya renang

Wednesday, July 1, 2009

Mini Konvoi Amal Bermotor Gabungan Pemuda Tmn Air Biru

Pasukan ERC dijemput menghantar pesertanya seramai 5 orang diketuai oleh En. Khairul Fahmi bagi menyertai program diatas yang diadakan pada 27 hingga 28 Jun 2009 anjuran Gabungan Pemuda Kawasan Taman Air Biru, Pasir Gudang. Sebanyak 27 buah motor dengan penyertaan seramai lebih 35 orang mengikuti konvoi ini. Konvoi ini bermula dari Perjiranan 9, Pasir Gudang hingga ke Titian Resort, Teluk Sepang, Kota Tinggi. Majlis pelepasan konvoi disempurnakan oleh Tn. Hj. Ahmad bin Daud, Naib Ketua UMNO Bahagian Pasir Gudang. Para konvoi dijaga oleh Kelab Masyal Konvoi Johor dan Polis Traffik Caw. IPD Sri Alam. Para peserta kemudian berhenti di Felda Air Tawar 2, Kota Tinggi bagi menjalankan kerja amal di kawasan felda tersebut sebelum bertolak ke Teluk Sepang. Antara aktiviti yang dijalankan ialah Pertandingan Bola Sepak Pantai, Ceramah Belia, BBQ, berkaraoke dan Majlis ramah mesra bersama ADUN Tanjung Sedili. Para peserta bertolak pulang dan berakhir di Komplek Pusat Bandar, Pasir Gudang.

Antara wakil peserta dari ERC

Pelepasan Konvoi oleh Tn. Hj. Ahmad bin Daud
Naib Ketua UMNO Bahagian Pasir Gudang

Peserta konvoi sedang mengisi minyak di
stesen minyak Felda Air Tawar 2, Kota Tinggi

Pertandingan bola sepak pantai, antara aktiviti di
Teluk Sepang, Kota Tinggi